Zrazy nadziewane boczkiem i żółtym serem

„Wiosna – cieplejszy wieje wiatr, wiosna – znów nam ubyło lat…” – tak niegdyś śpiewali Skaldowie, a teraz my tak możemy zaśpiewać.
Bo oto nadeszła Zielona Pani, z ciepłymi promykami słońca i aż chce się żyć :)

A w mojej kuchni dziś pysznie, niedzielnie i treściwie – zrazy z mielonego mięsa wieprzowego z pikantnym nadzieniem z wędzonego boczku, żółtego sera i natki pietruszki. I żeby było wiosennie – do tego porcja zielonych warzyw. I po takim obiedzie z pewnością nikt nie wstanie od stołu głodny.
Zrazy są łatwe do przygotowania, choć wymagają trochę pracy.
Warto jednak poświęcić im czas i rozkoszować się potem wspaniałym smakiem i zapachem tego mięsnego specjału. Absolutnie wchodzą do mojego menu.

Inspiracją był dla mnie przepis z gazetki „Faszerowane mięsa” nr 3/2014, który jednak zmodyfikowałam po swojemu.

Zrazy nadziewane boczkiem i żółtym serem

Składniki:

Zrazy:

  • 1/2 kg dobrego mielonego mięsa wieprzowego (ja zrobiłam z mielonej łopatki)
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia

Nadzienie:

  • 15 dkg parzonego, wędzonego chudego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 20 dkg żółtego sera
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Nadzienie:
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do niej boczek pokrojony w drobną kostkę, przesmażyć. Ostudzić.
Ugotować jajko na twardo, ostudzić i posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a natkę pietruszki drobno posiekać.
Do boczku z cebulą dodać jajko, ser, natkę i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Zrazy:
Do mielonego mięsa dodać posiekaną drobno cebulę i natkę, wbić jajko, dodać bułkę tartą, wodę, musztardę oraz sól i pieprz (ja dałam ok. łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu). Dokładnie wymieszać.
Nabierać dłonią porcje mięsa i spłaszczać w podłużne placuszki. Na środku każdego mięsnego placuszka układać ok. 2 łyżek nadzienia, zlepiać i formować podłużne wałeczki.
Zrazy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Podawać z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i surówką z zielonych warzyw.

Z podanej proporcji wychodzi ok. 7 – 8 zrazów, w zależności od wielkości.

Zrazy nadziewane boczkiem i żółtym serem
0 głosów, 0.00 średnia ocena (0% wynik)

Odpowiedz

Kalendarz
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: