Truskawkowiec z pianką cytrynową

Truskawkowego szału ciąg dalszy :) Chyba każdy próbuje wykorzystać maksymalnie ten krótki czas sezonu truskawkowego i jak najwięcej nacieszyć się tymi wyjątkowymi owocami.
Dlatego dziś znowu proponuję coś słodkiego o smaku truskawek. Znakomite, lekkie ciasto – truskawkowiec na bazie biszkopta z pianką cytrynową. Ten letni smakołyk, podany prosto z lodówki jest naprawdę bardzo orzeźwiający. Do tego szklanka lemoniady i można się super ochłodzić w gorący dzień. Polecam!

Przepis zaczerpnęłam z tej strony i oczywiście go nieco zmieniłam, więc podaję z moimi modyfikacjami.

Truskawkowiec z pianką cytrynową

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:

  • 1/2 kg truskawek
  • 3 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 200 g)
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe

Pianka cytrynowa:

  • 1/2 litra śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

Wierzch:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • kilka truskawek do dekoracji

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wymieszać, a następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ubijać mikserem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej, mieszając łyżką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm lub nieco większą wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką. Piec ok. 20-25 minut w temp. 170 st. C. Ostudzić. Przełożyć do suchej, czystej blaszki.

Masa truskawkowa:
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować, najlepiej w blenderze. Do miski włożyć serki homogenizowane, cukier puder, zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać łyżką.
Do masy truskawkowej dodawać po łyżce galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki, by stężała.

Pianka cytrynowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Ostudzić. Śmietankę ubić, dodać cukier puder i wlewać po łyżce zimnej galaretki.
Piankę przełożyć na stężałą masę truskawkową i ponownie wstawić ciasto do lodówki.

Wierzch:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i ostudzić. Wylać je na stężałą piankę cytrynową i udekorować truskawkami.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

Milion smaków truskawekLato w pełni!

Truskawkowiec z pianką cytrynową
0 głosów, 0.00 średnia ocena (0% wynik)

6 odpowiedzi to “Truskawkowiec z pianką cytrynową”

Odpowiedz

Kalendarz
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: