Surówka z selera naciowego na słodko

Prosto, szybko, niebanalnie…tak można w skrócie opisać surówkę, którą chcę Wam dziś zaproponować.
Surówki uwielbiam i właściwie bez nich nie ma dla mnie obiadu. Ale nie lubię nudy i dlatego staram się wciąż szukać nowych inspiracji oraz samodzielnie wymyślać i komponować dodatki do obiadu. 
Surówka z selera naciowego na słodko jest chrupiąca, ma oryginalny smak (pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, mnie przypadła) i świetnie pasuje do dań z ryżem czy różnego rodzaju mięs.
Jeśli ktoś nie próbował jeszcze, to powiem tylko tyle, że warto przyrządzić ją choć raz i ocenić samemu czy ten smak trafia w nasze gusta.

Surówka z selera naciowego na słodko

Składniki:

  • ok. 8-10 łodyg selera naciowego
  • 5 dkg rodzynek
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina cukru

Przygotowanie:

Selera naciowego pokroić w małe plasterki. Umieścić go w miseczce wraz z rodzynkami i zalać wrzątkiem. Pozostawić na ok. 15 min., a następnie odsączyć i ostudzić.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do selera z rodzynkami dodać jabłko, śmietanę, majonez i sok z cytryny. Wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Z podanej proporcji wychodzą 2 dość duże porcje surówki.

Surówka z selera naciowego na słodko
0 głosów, 0.00 średnia ocena (0% wynik)

11 odpowiedzi to “Surówka z selera naciowego na słodko”

Odpowiedz

Kalendarz
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: