Surówka z ogórków kiszonych

Choć wiosna już nastała, to jednak jeszcze nie w pełni nastał czas dostępności tanich i świeżych warzyw.
Jeszcze w tym okresie warto sobie przypomnieć o kiszonkach, które mają nieocenioną wartość dla naszego zdrowia.
Ogórki kiszone przede wszystkim pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, zawierają dobre bakterie, wiele minerałów, witaminę C, której po zimie mamy tak mało oraz antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki odpowiadające za uszkodzenia komórek.
A poza tym są orzeźwiające, niskokaloryczne i pyszne. 

Dlatego dziś porcja ogórków kiszonych w postaci najprostszej surówki do obiadu – z cebulką, szczypiorkiem i olejem. Idealna do kaszy gryczanej z sosem czy gulaszu.

Surówka z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 4-5 dużych ogórków kiszonych
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: pieprz

Przygotowanie:

Ogórki pokroić w półplasterki. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki wrzucić do salaterki, dodać olej i wymieszać.
Przyprawić jedynie pieprzem. Nie solić, gdyż kiszone ogórki zawierają w sobie dużo soli.
Surówkę najlepiej odstawić na godzinę, by się przegryzła.

Surówka z ogórków kiszonych
3 głosów, 4.00 średnia ocena (82% wynik)

3 odpowiedzi to “Surówka z ogórków kiszonych”

Odpowiedz na anka

Kalendarz
Listopad 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: