Sałatka ziemniaczana z koperkiem

Moja propozycja na postną piątkową kolację – sałatka ziemniaczana z jajkiem, groszkiem i dużą ilością koperku.
Sałatka ziemniaczana to niemiecki przysmak, jednak tam jest ona bardzo minimalistyczna – składa się przede wszystkim z ziemniaków, cebulki i majonezu. Taka prosta kompozycja stanowi świetny dodatek do dań mięsnych.
Moja sałatka jest bardziej treściwa i może stanowić sycący posiłek nie tylko w postne dni. Jest bardzo prosta i tania.
Nam bardzo smakuje, więc z czystym sumieniem polecam!

Sałatka ziemniaczana z koperkiem

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 jajka
  • puszka groszku
  • 3 ogórki kiszone
  • pęczek koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Uważać, by nie były rozgotowane. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
Ziemniaki, jajka i ogórki kiszone pokroić w średniej wielkości kostkę.
Groszek osączyć z zalewy i dodać do reszty składników.
Koperek i szczypiorek dokładnie umyć i drobno posiekać. Wsypać do sałatki.
Dodać majonez i musztardę, przyprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie wymieszać sałatkę.

Z podanych proporcji uzyskamy 2 porcje sałatki.

Sałatka ziemniaczana z koperkiem
1 głosów, 5.00 średnia ocena (95% wynik)

1 odpowiedź to “Sałatka ziemniaczana z koperkiem”

Odpowiedz

Kalendarz
Listopad 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: