Pierniczki świąteczne

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Pozostały zaledwie 2 tygodnie do Wigilii. To czas ostatnich przygotowań, bo zapewne wiele z Was ma już wszystko dokładnie rozplanowane.
U mnie już zapachniał świąteczny bigos i pojawiła się choinka. W tym roku dość wcześnie, bo chcieliśmy ją jak najszybciej pokazać naszej małej córeczce, by się ucieszyła :) Pozostały jeszcze ostatnie zakupy, no i oczywiście przygotowanie wigilijno-świątecznych potraw i słodkości, a to lubię najbardziej :)

A dziś prezentuję przepis na moje ukochane pierniczki, które piekę już od kilku lat. 1-2 tygodnie przed świętami to najlepszy czas na ich zrobienie, by do świąt zmiękły i stały się pyszne.
Zapach jaki unosi się w całym domu podczas ich pieczenia jest wręcz magiczny. Ciasto piernikowe jest łatwe w obróbce, gładkie i można z niego wycinać przeróżne kształty. A do zdobienia warto zachęcić dzieci, na pewno będą miały wielką frajdę :) Ja sama uwielbiam zdobić pierniczki i mogę to robić wiele godzin. POLECAM!

Przepis zaczerpnęłam od Nutelli z Wielkiego Żarcia i trochę go zmodyfikowałam.

Pierniczki świąteczne

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dkg miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do pierników lub domowa przyprawa

Do dekoracji:

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiać mąkę z sodą, dodać szczyptę soli, cukier puder, posiekaną margarynę, jajko oraz przyprawę do piernika.
Miód lekko podgrzać i wlać w zagłębienie zrobione w mące z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrobić dłońmi, aż będzie gładkie i lśniące.
Gotowe ciasto podzielić na kilka kawałków (4-5) i każdy z nich rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Foremkami (ewentualnie nożem) wycinać różne kształty pierniczków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, gdyż troszkę urosną. Piec w temp. ok. 160 st. C przez ok. 10-15 min. Upieczone pierniczki powinny być złote, ale nie brązowe, bo staną się gorzkie. Wystudzić.

Lukier:
Białko ubić na pianę. Dodawać cukier puder aż lukier stanie się gęsty, ale na tyle, by powoli spływał z łyżki. Taka konsystencja będzie najlepsza do ozdabiania. Dodać sok z cytryny.
UWAGA! Lukier można też zabarwić, np. sokiem z buraka czy szpinaku.

Gotowe pierniczki polać lukrem lub dekorować za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki.

Z podanej proporcji wychodzi ok. 30-40 pierniczków (w zależności od wielkości).

Świąteczne słodkości! Korzenne przysmaki

Pierniczki świąteczne
1 głosów, 5.00 średnia ocena (95% wynik)

9 odpowiedzi to “Pierniczki świąteczne”

Odpowiedz

Kalendarz
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: