Pieczarkowa pieczeń z jajkiem
Na stole wielkanocnym obok jajek w przeróżnej postaci, pojawić się powinna także pieczeń rzymska, albo jak kto woli klops mięsny 
Można to danie przyrządzić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami.
Moja dzisiejsza propozycja – to pieczeń z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek, dużej ilości natki pietruszki i oczywiście z jajeczkiem.
Jest bardzo aromatyczna, pyszna, pięknie prezentuje się na stole, a ponadto można ją zajadać na ciepło i na zimno. Ja podaję ją z sosem pieczarkowym na ciepło, a na zimno proponuję podać z sosem chrzanowym. Polecam!
Składniki:
- 50 dkg dobrego mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki)
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 4 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, majeranek
Przygotowanie:
3 jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Do mięsa dodać cebulę, pieczarki, 1 surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę mięsną dokładnie wyrobić i doprawić solą, dużą ilością pieprzu i słodką papryką, wymieszać.
Połowę mięsa przełożyć do podłużnej foremki aluminiowej lub keksówki wysmarowanej masłem, ułożyć jajka ugotowane na twardo i lekko je wcisnąć w masę, przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Dobrze docisnąć dłonią, by mięso dokładnie otoczyło jajka.
Wierzch posypać obficie majerankiem i wstawić pieczeń do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 180 st. C. Piec ok. godziny.
Pieczeń podawać na ciepło lub na zimno pokrojoną w plastry.
Z podanej proporcji wychodzi ok. 4-5 porcji pieczeni.
Wygląda obłędnie:)
Dziękuję
Fantastyczny przepis, pieczeń musi być pyszna
wygląda cudnie ta pieczeń!
Dziękuję
Mogę zapewnić, że jest równie smaczna.
Pieczarki i jajko, pycha! <3
witam w akcji PIECZEŃ RZYMSKA!
Przy okazji zapraszam do siebie: http://youlovetocook.blogspot.com/ i na FB fanpage: https://www.facebook.com/pages/you-love-to-cook/455476851229001
Pozdrawiam
Dziękuję
wygląda bardzo smacznie:)