Orzechowe ślimaczki

Tak sobie ostatnio myślę, że chyba teraz mogłabym założyć bloga z przepisami dla niemowląt :) Moja córeczka już ma dość bogaty zasób smaków, a ja coraz więcej przepisów na dania dla niemowlaka, który jest istnym smakoszem :)

Dziś proponuję orzechowe ślimaczki – prosty, wręcz banalny przepis na pyszne słodkości, które mogą umilić chłodny, zimowy wieczór.
Bardzo pożywne i słodkie za sprawą dużej ilości masy orzechowej.
Dla amatorów ciasta francuskiego to nielada gratka. Wykonanie nie zajmie więcej niż 25 minut, więc nawet gdy już zmierzają do nas goście można przygotować ślimaczki, by słodko ich zaskoczyć. POLECAM!

Orzechowe ślimaczki

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 25 dkg
  • 10 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 10 dkg masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać jajko, mąkę i zmielone orzechy. Zmiksować do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.
Na końcu dodać rodzynki i wymieszać masę łyżką.

Rozwinąć płat ciasta francuskiego, posmarować go masą orzechową, pozostawiając ok. 1,5 cm krawędzi ciasta bez masy. Następnie delikatnie zwinąć ciasto z masą w rulon i pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm.
Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć je dłonią. Piec do zrumienienia ok. 20-25 min. w temp. 175 st. C.
Po upieczeniu orzechowe ślimaczki ostudzić.

Z podanej proporcji wychodzi ok. 12 ślimaczków.

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Orzechowe ślimaczki
1 głosów, 5.00 średnia ocena (95% wynik)

5 odpowiedzi to “Orzechowe ślimaczki”

Odpowiedz

Kalendarz
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: