Makrelówka

Dziś Środa Popielcowa, a więc pościmy. Ten dzień kojarzy mi się ze ścisłym postem – u mnie w domu była robiona zupa tzw. „woda śledziowa”, którą jadło się z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Teraz wybór bezmięsnych dań jest o wiele bardziej różnorodny, zdecydowanie większa jest dostępność ryb i owoców morza, więc można przygotować smaczne i jednocześnie wyszukane dania. Choć ja tego dnia propaguję jednak umiłowanie prostoty i klasykę i moja propozycja to banalna, prosta i szybka pasta makrelowa, idealna nie tylko na postne dni, ale też na rodzinne śniadanie czy kolację.
Świetnie będzie smakować ze świeżym pieczywem w formie kanapki bądź też można ją wykorzystać np. do nadziewania jajek na twardo.
Polecam!

Pasta makrelowa

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 1/2 dużej cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: pieprz

Przygotowanie:

Makrelę obrać ze skóry i usunąć ości. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Posiekać w drobną kostkę ogórki konserwowe, jajka i cebulę oraz szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i przyprawić pieprzem.
Uwaga! Nie dodawać soli, gdyż wędzona makrela jest słona.

Makrelówka
1 głosów, 5.00 średnia ocena (95% wynik)

1 odpowiedź to “Makrelówka”

Odpowiedz

Kalendarz
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: