Kremowy sernik z cytrynową pianką

Chyba od dzieciństwa jestem baaaardzo sernikowa. Dla mnie sernik to jest to! I nieważne czy jest puszysty i leciutki jak ptasie mleczko czy też ciężki i wilgotny – uwielbiam każdą z tych wersji.
Niektórzy twierdzą, że sernika nie da się zepsuć i chyba coś w tym jest. Chociaż moim zdaniem przygotowanie sernika, który powala smakiem wymaga dopracowania.
Wiadomo – podstawa to dobry ser, reszta to dodatki. I tu właśnie jest pole do popisu, bo dodatkiem do sernika może być niemal wszystko – owoce świeże i suszone, czekolada, kawa, orzechy, chałwa, kajmak i wiele wiele innych smaków. Na pewno na moim blogu będą się pojawiać różne kompozycje.
A dziś jako propozycja na weekendową słodycz – mój przepis stworzony po różnych próbach – kremowy, mazisty waniliowy serniczek z delikatną, puszystą pianką cytrynową. I jak dla mnie – to strzał w dziesiątkę!
Może ktoś się skusi :)

Kremowy sernik z cytrynową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 3/4 kostki zimnej margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera śmietankowego (najlepiej ok. 4-6% tłuszczu, ja używam sera śmietankowego President w kiełbasce)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego

Pianka cytrynowa:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 Śnieżka w proszku
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

Ciasto:
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie bardzo luźne (wszystko zależy od wielkości jajek), można dosypać 2-3 łyżki mąki.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wylepić blaszkę o wymiarach ok. 30×25 cm wysmarowaną cienko margaryną i wysypaną tartą bułką.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 175 st. C przez ok. 15 min. Przestudzić.

Masa serowa:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na prawie białą masę. Dodawać po 2 łyżki sera i miksować. W mleku rozrobić budyń waniliowy i powoli dolewać do masy serowej cały czas miksując.
Masa serowa powinna mieć konsystencję bardzo rzadką, nie należy się tym przejmować.

Gotową masę serową wylać na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piec ok. 40-45 min. Wierzch sernika powinien się lekko przyrumienić.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie wyciągać sernika, tylko pozwolić mu ostygnąć w piekarniku, najlepiej całą noc. Po ok. godzinie – piekarnik należy lekko uchylić.

Pianka cytrynowa:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i odstawić, by ostygła.
Kremówkę ubić, dodać cukier puder i Śnieżkę w proszku i chwilę jeszcze ubijać. Następnie wlewać po 2-3 łyżki zimną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksować.

Gotową lekko tężejącą piankę wylać na zimny sernik i wstawić go do lodówki na kilka godzin. Najlepszy jest schłodzony.
Można udekorować np. żółtymi wiórkami kokosowymi i perełkami cukrowymi.

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Kremowy sernik z cytrynową pianką
1 głosów, 5.00 średnia ocena (95% wynik)

Odpowiedz

Kalendarz
Luty 2018
P W Ś C P S N
« maj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: