Kopiec kreta

Wiosną kopce kreta pojawiają się licznie w ogrodach i parkach, a u mnie na stole pojawia się ciasto Kopiec kreta, popularne i powszechnie znane.
Pewnie jednak większość kojarzy je z gotowym ciastem z pudełka.
Ja jednak proponuję jego w pełni domową wersję i z całą stanowczością mogę powiedzieć, że jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego delikatne, kremowe i pyszne.

Przepis zaczerpnęłam od Amazonki z tej strony,  jednak oczywiście dodałam do niego coś od siebie. Polecam!

Kopiec kreta

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 gorzka czekolada
  • 3 banany
  • sok z 1/2 cytryny

Poncz:

  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Ciasto kakaowe:
W garnku umieścić margarynę, cukier puder, kakao oraz wodę i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
2 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do zimnej masy kakaowej dodać żółtka oraz przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm i piec ok. 25-30 min w temp. 175 st. C.
Po upieczeniu lekko przestudzić. Wierzch ciasta wydrążyć łyżką na głębokość ok. 1 cm, zostawiając dookoła brzeg o szerokości też ok. 1 cm. Wydrążone ciasto przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem, tak by powstały okruszki mniejsze i większe.

Krem śmietankowy:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz posiekaną drobno czekoladę i wymieszać masę łyżką. Na koniec wlać ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody.

Poncz:
Wymieszać wszystkie składniki.

Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i skropić obficie sokiem z cytryny.

Złożenie ciasta:
Wydrążony okrągły blat ciasta skropić ponczem i ułożyć połówki bananów. Następnie wyłożyć krem śmietankowy i uformować kopiec.
Posypać całość pokruszonym ciastem, lekko przyklepując ręką, aby okruszki nie spadały.
Ciasto schłodzić.

Kopiec kreta
0 głosów, 0.00 średnia ocena (0% wynik)

7 odpowiedzi to “Kopiec kreta”

Odpowiedz

Kalendarz
Listopad 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: