Kokosowy styropian

Witajcie! 
Jeśli jeszcze czasem ktoś tu zagląda, to jest mi miło :) Bo ja niestety jak widać ostatnio rzadko tu bywam, ale tak, jak pisałam wcześniej, to się musi w końcu zmienić. I z pewnością nadejdzie taki moment :)

Obecnie moje życie, jak to na życie z (jeszcze) niemowlakiem przystało ma pewien rytm. Czasem powtarzalny bardziej, a czasem mniej, to już zależy jak Lady L. to zorganizuje 😉 ale na pewno nie nudny.
W kuchni spędzam w zasadzie mnóstwo czasu, bo jak się okazuje przygotowanie 5 zdrowych posiłków dla bobasa + gotowanie dla 2 pozostałych domowników zajmuje kawałek dnia. Ale jak dla mnie to można powiedzieć przyjemność, bo ja kocham gotować i niech tak pozostanie :)

Dzisiaj mam dla Was słodką propozycję – kokosowy styropian – kruche ciasto, czarna porzeczka i wilgotna masa kokosowa – połączenie klasyczne i pyszne.
To ciasto z rodzaju sernikopodobnych, zapewne wielu już je zna, bo jest dość popularne. A jak ktoś nie zna i nie próbował, to zachęcam, bo jest bardzo proste do przygotowania, podzielne, a poza tym bardzo smaczne. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty.

POLECAM!

Kokosowy styropian

 

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 1 litr śmietany 18%
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)

Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, a następnie podzielić je na 2 części (jedną trochę większą, drugą mniejszą).
Większą częścią wylepić spód blaszki o wymiarach ok. 35×25 cm, a drugą – mniejszą część ciasta włożyć do lodówki na ok. 20 min.

Masa kokosowa:
Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dosypywać po trochu cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa.
Następnie dodawać po 2 łyżki śmietany i miksować. Dodać wiórki kokosowe, budyń, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto:
Kruche ciasto w blaszce posmarować dżemem porzeczkowym i wylać na nie kokosową masę. Na wierzchu zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzoną drugą część ciasta.
Piec w temp. ok. 180 st. C przez 45-50 min.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Kokosowy styropian
0 głosów, 0.00 średnia ocena (0% wynik)

5 odpowiedzi to “Kokosowy styropian”

Odpowiedz na gin

Kalendarz
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: