Kalafior w cieście
Ostatnio mogłabym jeść same warzywa w różnych konfiguracjach. Kalafiora uwielbiam, więc przyrządzam go na różne sposoby, ale przyznam, że kalafior w cieście to mój debiut jeśli chodzi o to warzywo. Danie bardzo sycące, świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i cebulki.
Ja na dodatek podałam sadzone jajko, ale można kalafiora spokojnie podawać w tej postaci jedynie z sosami, np. czosnkowym, tzatziki lub majonezowym. Potrawa szybka, łatwa, tania i smaczna.
Z pewnością warta wypróbowania. Polecam!
Przepis pochodzi z gazetki „Przepisy czytelników” nr 8/2011.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie opłukać. Gotować w osolonym wrzątku tak, by był lekko twardy i się nie rozpadał.
W wysokim naczyniu umieścić mleko, wodę, mąkę i jajko i dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. Przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.
Różyczki kalafiora zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
Z podanej proporcji uzyskamy 3-4 porcje kalafiora jako danie główne.
kalafior w cieście jest wspaniały ja mam trochę inny przepis na to danie
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/kalafior-w-panierce.html