Kakaowiec z białą kruszonką i galaretką
Będzie słodko, oj będzie słodko
W końcu na weekend musi być coś słodkiego.
Dziś chcę Wam zaproponować ciasto, które było moim eksperymentem, bo robiłam je po raz pierwszy. Jest dość oryginalne.
Kakaowiec, czyli ciasto kakaowe z wmieszaną białą kruszonką wygląda bardzo ciekawie, do tego jest przełożone kremem budyniowym, galaretką i biszkoptami. Ogólnie wyszedł bardzo fajny przekładaniec, smaczny, na pewno warty wypróbowania.
Dodatkowo – ciasto nie jest trudne, choć na takie może wyglądać, wymaga jedynie troszkę czasu, ale to jak każdy przekładaniec.
Przepis zaczerpnęłam z gazetki „Ciasta domowe” nr 218 i nieco go zmodyfikowałam.
Składniki:
Kakaowiec:
- 1 szklanka kefiru
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki owoców z kompotu (ja dałam z konfitury)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kruszonka:
- 20 dkg margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Poncz:
- 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
- 1 kieliszek wódki
- 1 łyżka cukru
Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 25 dkg margaryny
Dodatkowo:
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- polewa czekoladowa
- starte orzechy
Przygotowanie:
Kakaowiec:
Kefir, jajka, kakao, sodę i owoce wymieszać mikserem na jednolitą masę.
Kruszonka:
Margarynę stopić, lekko przestudzić i dodać przesianą mąkę i oba rodzaje cukru, wyrobić na kruszonkę, najlepiej widelcem. Do kruszonki wlać ciasto kakaowe i delikatnie całość wymieszać.
Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C przez ok. 45 min. Ostudzić.
Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.
Krem budyniowy:
Na mleku ugotować budyń waniliowy, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksować. Krem powinien być puszysty.
Złożenie ciasta:
Galaretkę przygotować w 1 i 1/2 szklanki wody i wystudzić.
Kakaowiec przekroić na 2 płaty. Spodni płat ciasta nasączyć 1/3 ponczu i posmarować połową kremu budyniowego.
Na kremie ułożyć biszkopty nasączone w 1/3 ponczu i zalać je tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki, by galaretka stężała.
Drugi płat kakaowca nasączyć 1/3 ponczu i posmarować pozostałym kremem. Posmarowaną stroną ciasto ułożyć na stężałej galaretce.
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać tartymi orzechami.
Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Wygląda wspaniale
A czy można dać samą galaretkę bez biszkoptów? A może rozpuści ona krem budyniowy?
Myślę, że można, choć biszkopty sprawiły, że krem budyniowy nie „ślizgał” się po galaretce, bez nich ciasto może się troszkę rozwarstwiać.
Aż ślinka leci na tak smakowite ciasto.
poprosze mały kawałeczek :)wygląda bardzo apetycznie te ciacho
polecam blok czekoladowy i pozdrawiam!
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/blok-czekoladowy.html
Wow, wygląda rewelacyjnie 😉
Dziękuję
Ciasto faktycznie prezentuje się efektownie, więc warto je wykorzystać np. na imprezę czy dla gości.
Ciasto wygląda obłędnie!!:)
Wygląda zjawiskowo, pięknie się prezentuje, jestem pewna, ze smakuje jeszcze lepiej
ale piękna fotka, ciasto wygląda mega apetycznie
Bardzo dziękuję
Wygląda fantastycznie – takie wysokie
I pełne kremu
Pycha 
Rzeczywiście, kremu jest sporo, ale jest pyszny, więc nie można powiedzieć, aby był w nadmiarze 😉
Zjawiskowe !
Wygląda imponująco
prezentuje się wspaniale))
Dziękuję za miłe słowa