Ciasto „Pijak”

Jutro taki słodki i miły dzień – Dzień Kobiet, więc musi być słodko :) Muszę Wam się pochwalić, że ja już dziś zaczęłam świętować  ten dzień, bo dostałam czekoladki i to od osoby, od której absolutnie bym się nawet nie spodziewała, więc zrobiło mi się podwójnie miło :)
A na jutro do kawy i herbaty polecam solidny kawałek ciasta  – biszkopt, kwaskowy dżem, ciasto makowo-kokosowe, słodziutki krem, mocno alkoholowe biszkopty i kakaowa polewa. Całość komponuje się rewelacyjnie. Ciasto ładnie się kroi i z podanych proporcji wychodzi duża rodzinna blacha – będzie w sam raz jak zajrzą do nas wszyscy mężczyźni z rodziny :) Nie zalecam jednak po nim prowadzić auta.

Przepis pochodzi z internetu, ale mam go od tak dawna, że nie pamiętam dokładnego źródła.

Ciasto "Pijak"

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto makowo-kokosowe:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 25 dkg margaryny

Polewa kakaowa:

  • 1/3 kostki margaryny (7 dkg)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka kakao

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka wódki
  • wiórki kokosowe do posypania

 

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować i nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie odłożyć mikser i mieszając łyżką dodawać powoli przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wymieszane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach ok. 24×36 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką i piec ok. 30-35 min. w temp. 175 st. C. Ostudzić.

Ciasto makowo-kokosowe:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i zmiksować. Odłożyć mikser, dodać suchy mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w takiej samej blaszce co biszkopt, jednak wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 25 min. w temp. 175 st. C. Ostudzić.

Krem budyniowy:
Połowę mleka zagotować. Do drugiej połowy wsypać budyń, obie mąki i dodać żółtka, zmiksować. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę i ciągle mieszając zagotować. Należy uważać, by masy nie przypalić!

Miękką margarynę utrzeć, dodać cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Następnie cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce wystudzonej masy budyniowej. Ucierać krem aż będzie puszysty.

Polewa kakaowa:
Do rondelka włożyć margarynę, wodę, cukier i kakao. Całość zagotować cały czas mieszając. Pogotować chwilę i zestawić z ognia. Lekko przestudzić. Przestudzona polewa zastyga dość szybko. Jest gładka i ładnie się rozprowadza.

Złożenie ciasta:
Biszkopt nasączyć 4-5 łyżkami wódki, posmarować dżemem, wyłożyć ciasto makowo-kokosowe oraz krem budyniowy. Na wierzchu układać ciasno biszkopty nasączone obficie w wódce. Polać polewą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Ciasto „Pijak”
2 głosów, 5.00 średnia ocena (97% wynik)

4 odpowiedzi to “Ciasto „Pijak””

Odpowiedz na ania

Kalendarz
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: