Ciasteczka miodowe ze słonecznikiem

Muszę przyznać, że to chyba jedne z lepszych ciasteczek z ziarenkami, jakie jadłam. Są kruche i chrupiące dzięki ziarnom słonecznika, dość słodkie przez dodatek karmelowej polewy i na pewno na jednym trudno poprzestać. Można z nich wykroić różne kształty, ja posłużyłam się foremką do babeczek, dzięki czemu uzyskałam ciasteczka w kształcie kółek z karbowanymi brzegami.

Ciasteczka miodowe ze słonecznikiem

Składniki:

Ciastka:

  • 20 dkg margaryny
  • 25 dkg mąki pszennej + do podsypania blatu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu

Słonecznikowa polewa:

  • 5 dkg margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 10 dkg miodu
  • 15 dkg słonecznika

Przygotowanie:

Na blat lub stolnicę przesiać mąkę, dodać schłodzoną margarynę, jajko i miód, a następnie szybko zagnieść ciasto. Jest ono dość luźne, ale nie należy się tym przejmować. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. 15-20 min. do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy polewę ze słonecznikiem: w rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy miód, śmietanę i na końcu słonecznik. Przesmażamy chwilę, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy, by lekko przestygła.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. pół cm i wykrawamy ciastka (foremkami, szklanką itp.). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każde ciastko nakładamy po łyżeczce polewy słonecznikowej. Pieczemy ok. 8-12 min. w temp. 175 st.C na lekko złoty kolor (należy uważać, by ciasteczek nie piec zbyt długo, bo zrobią się gorzkie).

Ciasteczka miodowe ze słonecznikiem
0 głosów, 0.00 średnia ocena (0% wynik)

2 odpowiedzi to “Ciasteczka miodowe ze słonecznikiem”

Odpowiedz

Kalendarz
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Archiwum
Tu jestem:
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

Top blogi

Biorę udział w akcji: